Νέα-Ανακοινώσεις|

ΨΗΦΙΣΜΑ

(Σχετ.: Η αριθμ. 144/2022 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού)

Η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη του αντιδικτατορικού αγώνα εναντίον της 7χρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών 1967 – 1974.

49 χρόνια μετά, η αγωνιστική παρακαταθήκη της αντιδικτατορικής πάλης συνεχίζει να δείχνει το δρόμο στις λαϊκές δυνάμεις.

Τα συνθήματα ΨΩΜΙ  ΠΑΙΔΕΙΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ –ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, που ήταν γραμμένα στην πύλη του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα.

Το Πολυτεχνείο, η συνεπής αλύγιστη στάση των αγωνιστών, των χιλιάδων εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για το σημερινό καθημερινό βηματισμό. Καλούν το κίνημα να προσαρμόσει εκείνα τα συνθήματα στις σύγχρονες ανάγκες του και να τα παλέψει ανυπότακτα, ώστε να δοθεί απάντηση στις δύσκολες συνθήκες που ζει ο εργαζόμενος λαός.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της χούντας, διέψευσε όσους τότε υποστήριζαν ότι η «Χούντα είναι πανίσχυρη». Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Ο λαός όταν παλεύει μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Σήμερα, οξύτατοι ανταγωνισμοί, πολεμικές συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις  μαίνονται, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε πολλά σημεία της γης. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. από τη μια και Ρωσία-Κίνα από την άλλη συγκρούονται για την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη. Θύματα οι λαοί με νεκρούς, τραυματίες, προσφυγιά, φτώχεια, καταστροφή υποδομών και περιβάλλοντος, ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία, πείνα, τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, όλα πέφτουν στο κεφάλι της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Διαφαίνεται η κλιμάκωση του πολέμου και η πιθανή χρήση πυρηνικών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ευρωατλαντικά. Παρέχει πρόθυμα στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία, με υπαρκτούς κινδύνους για τη χώρα. Προτάσσει τη ΝΑΤΟϊκή συνοχή στα ελληνοτουρκικά, στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας και στις απαιτήσεις των ανατολικών γειτόνων. Εργάζεται με διάθεση συμβιβασμού και απαράδεκτων διευθετήσεων στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο, στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια.   

49 χρόνια μετά, τιμάμε στην πράξη την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού,  δυναμώνοντας τον αγώνα για:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις και να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΟΜΟΚΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ Ν. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window