Λίγα λόγια για το Δήμο μας…

Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Δομοκού, συστήθηκε με την εφαρμογή του Ν.3852/2010 και περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Δομοκού, Ξυνιάδος και Θεσσαλιώτιδος, οι οποίοι πλέον ορίζονται ως Δημοτικές Ενότητες. Η έδρα του Δήμου είναι η Δημοτική Κοινότητα Δομοκού η οποία είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε πανοραμική θέση, απ΄ όπου φαίνεται όλη η πεδιάδα της Αρχαίας Εστιώτιδας και Θεσσαλιώτιδας, ως τα Αγραφα και τον Κόζακα, την αρχαία πατρίδα του Ασκληπιού. Η θέα που προσφέρεται σου κόβει την ανάσα και μπορείς να αγναντεύεις για ώρες το πανέμορφο φυσικό τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά σου σαν πολύχρωμο χαλί .  -“Πανώριο το αγνάντεμα στου Δομοκού το κάστρο, χωρίς αντάρα στην ψυχή και γύρω με ηλιοφώς”- . αναφέρει ο σεβαστός και άξιος Απ. Ζορμπάς.

Ο Δήμος Δομοκού αποτελεί ένα ιστορικό Δήμο με πλούσια πολιτιστική και λαογραφική παράδοση. Όλη η περιοχή είχε σημαντική ιστορική και στρατηγική παρουσία στους ελληνιστικούς χρόνους ενώ μνημονεύεται ακόμη και από το Στράβωνα, τον Ξενοφώντα κ.α. Κάθε Τοπική Κοινότητα έχει να αναδείξει τη δική της μοναδική ιστορία δίνοντας την ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη με λίγη υπομονή και με οδηγό τους κατοίκους των μικρών γραφικών κοινοτήτων να ανακαλύψει μέρη γεμάτα παραδόσεις, αρχαία ερείπια, ιστορικές μνήμες, και εκκλησίες.

Ο τόπος είναι γενικά πλούσιος και σε μυθολογικό υλικό, καθώς σχετίζεται τόσο με την Αργοναυτική εκστρατεία όπου αναφέρεται ο Ευρυδάμας, σύντροφος του Ιάσωνα, γιός του Κτιμένου, που κατοικούσε στη Κτιμένη, πόλη των Δολόπων, κοντά στη αποξηραμένη πλέον Λίμνη Ξυνιάδος όσο και με το Τρωικό πόλεμο, όπου η Φθία και η “‘Ελλάδα” με τις πανέμορφες γυναίκες (… είχον Φθίην ηδ’ Ελλάδα καλλιγύναικα, Μυρμιδόνες δε καλεύντο και Έλληνες και Αχαιοί – Ιλιάδα Β 681-685) ανήκουν στο βασίλειο του Αχιλλέα. 

Οι κάτοικοι του Δήμου ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα, βοοειδή), με την ανάλογη παραγωγή τυροκομικών προϊόντων όπως το ξεχωριστό κατίκι Δομοκού, και με τη γεωργία με κύρια δραστηριότητα την καλλιέργεια σιτηρών, αραβόσιτου, μηδικής, βαμβάκι, οσπρίων (φακές Βουζίου) και  διάφορων οπωροκηπευτικών (κυρίως βιομ.τομάτα). Τα τελευταία χρόνια βέβαια οι κάτοικοι δεν παραμένουν στα τετριμμένα και πειραματίζονται σε νέες καλλιέργειες όπως διάφορα ενεργειακά φυτά (ηλίανθος, αγριοαγκινάρα κλπ), αλλά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες όπως οι καρυδιές, οι ροδιές, και οι μηλιές. Δυναμικά εξελίσσεται και η εκμετάλλευση των αμπελιών τα οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση καθότι το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής προσδίδει στα παραγόμενα προϊόντα (κρασί, τσίπουρο) εξαιρετική ποιότητα και άριστα χαρακτηριστικά. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε από αυτή την ενότητα και την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών που έχει αρχίσει πλέον να συστηματοποιείται με τα παραγόμενα προϊόντα (τσάι του βουνού, ρίγανη, μέντα κλπ) να είναι άριστης ποιότητας και περιζήτητα σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο. Γενικά, όπως αναφέρθηκε, το ιδιαίτερο μικροκλίμα του οροπεδίου της Όθρυς σε συνδυασμό με τη γονιμότητα και εκλεκτικότητα του εδάφους παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα με άριστα γευστικά, θρεπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο κάθε επισκέπτης του Δήμου μας έχει πληθώρα επιλογών προκειμένου να απολαύσει μία ευχάριστη διαμονή ή απλά μια όμορφη επίσκεψη. Τα πλούσια σε ιστορική και πολιτιστική παράδοση μνημεία, τα όμορφα ξωκλήσια και μοναστήρια, τα πανέμορφα φυσικά τοπία, οι Ιαματικές Πηγές, οι γραφικές ταβέρνες στις οποίες θα απολαύσετε αγνά ντόπια κρέατα, σε συνδυασμό με την οικειότητα των απλοϊκών κατοίκων σίγουρα θα κερδίσουν τις εντυπώσεις  και θα σας κάνουν να αγαπήσετε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο.

Σας περιμένουμε να τον γνωρίσετε…

Χρήσιμα τηλέφωνα

Comments are closed.

Close Search Window