Η Εκκάρα (Κάτω Αγόριανη) είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό και έκταση και πλέον δυναμικός οικισμός της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλιώτιδας, μετά το Νέο Μοναστήρι. Απέχει 50 χλμ από την Λαμία και 45 χλμ από την Καρδίτσα.

Η Εκκάρα, μέχρι την εγκατάσταση των πρόσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία στο Νέο Μοναστήρι, αποτελούσε (μετά το Δομοκό) το σημαντικότερο οικιστικό κέντρο της περιοχής. Πρόκειται για σημαντική Θεσσαλική πόλη από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν το όνομα (προερχόμενο από την αρχαία Κακάρα) και τα ευρήματα της περιοχής. Οι σωζόμενες αρχαίες οχυρώσεις με τα δύο κάστρα (Ακρόπολη και Γυναικόκαστρο) δηλώνουν τη συνεχή κατοίκηση αυτής από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Οι δύο οικισμοί Εκκάρας και Άνω Αγόριανη που αποτελούν σήμερα μία τοπική κοινότητα έχουν κοινή ιστορική πορεία και καταγωγή και έχουν συνυπάρξει ως μία κοινότητα από το παρελθόν. Από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881) μέχρι το 1912 υπαγόταν ως κοινότητα Αγόριανη, στον “Δήμο Θαυμακών” με έδρα τον Δομοκό και ο οικισμός της Εκκάρας ονομαζόταν Κάτω Αγόριανη. Από το 1930 ιδρύθηκε η Κοινότητα Εκκάρας, που περιελάμβανε επίσης και την Άνω Αγόριανη μέχρι τη δημιουργία των Καποδιστριακών Δήμων. Σήμερα ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αγοριανιτών “Η Εκκάρα” και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων “Γεροδίπλας” συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση των παραδόσεων του τόπου.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Εκκάρα από το site www.ekkara.gr 

Comments are closed.

Close Search Window