Σύντομο ιστορικό

Τα Λουτρά Δρανίστας – Καϊτσας  λειτουργούν από την εποχή της Τουρκοκρατίας από τον τοπικό Αγά, περίοδο για την οποία όμως δεν έχουμε φερέγγυα στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας τους και σε ποιους απευθύνονταν. Έτσι ιστορικά η κανονική τους λειτουργία ανάγεται στο έτος 1890, οπότε πρωτοαναφέρονται και ορισμένες από τις συγκεκριμένες ιαματικές τους ιδιότητες. Την ίδια εποχή κατασκευάζεται και η πρώτη δεξαμενή. Έκτοτε πέρασαν στην ιδιοκτησία διαφόρων ιδιωτών (Λιάπης, Σταθόπουλος κ.τ.λ.) μέχρι το 1950 οπότε ο ΕΟΤ που τα εκμεταλλευόταν εκείνη την περίοδο, τα παρεχώρησε στις κοινότητες Κτημένης και Μακρυρράχης. Μέχρι τότε δεν παρατηρείται καμία πρόθεση συστηματικής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των συγκεκριμένων Ιαματικών Πηγών, εκτός από το Θερμαντήρα (καζάνι) που τοποθετήθηκε το 1956 και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Οι Κοινότητες αυτές το 1958 τα παραχωρούν στο Βασίλειο Γουναρόπουλο για αξιοποίηση και εκμετάλλευση για 25 χρόνια. Την περίοδο εκείνη η περιοχή πήρε  μία υποτυπώδη μορφή «οργανωμένων» Λουτρών. Από το 1989-1999 τα Λουτρά τα λειτουργούσαν οι κοινότητες Κτιμένης και Μακρυρράχης. Από το 1999 έως 31/12/2010 τα Λουτρά λειτουργούσαν οι  Δήμοι Ταμασίου και Ξυνιάδας, οι οποίοι συνέστησαν την Διαδημοτική Επιχείρηση Ιαματικών Λουτρών Δρανίστας – Καϊτσας και έγινε συστηματική προσπάθεια αξιοποίησής τους. Από 1/1/2011, με την εφαρμογή του Ν.3852/2010, η λειτουργία των Λουτρών κατευθύνεται από τους Δήμους Δομοκού και Σοφάδων.

 

Εγκαταστάσεις – Διαμονή – Λειτουργία κλπ

Τα Λουτρά, προς το παρών, λειτουργούν από 1η Ιουνίου έως την 15η Οκτωβρίου έκαστου έτους. Οι εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας περιλαμβάνουν 23 ατομικούς λουτήρες ενώ τα νερά είναι αλκαλικά (Ψυχρά – Ca – Na – HCO3 – Br – F – Υδροθειούχο – Υποτονικό – Ολιγομεταλλικό), με θερμοκρασία 20 0C και πηγάζουν από υπερκείμενους ασβεστόλιθους και περιδοτίτες και ενδείκνυνται για χρόνιους ρευματισμούς, οσφυοϊσχιαλγίες, σπονδυλαρθρίτιδα, παραμορφωτική αρθρίτιδα, μυαλγίες, πονοκέφαλοι, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικές παθήσεις. 

Στον χώρο της Λουτρόπολης λειτουργούν τρία (3) Ξενοδοχεία, ο ‘’Δράνος’’, η ‘’Θεσσαλία’’ και η ‘’Λεμονιά’’.  Ειδικά το ξενοδοχείο ‘’Δράνος’’ είναι πρόσφατα ανακαινισμένο και προσφέρει μία άνετη διαμονή με σχετικά χαμηλό κόστος.

Στην περιοχή επίσης, σε ειδυλλιακή τοποθεσία, λειτουργεί ανακαινισμένο εστιατόριο το οποίο προσφέρει τοπικά παραδοσιακά πιάτα καθώς και κυλικείο το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των διαμένοντων.

 

Τοποθεσία – Πρόσβαση

Τα Λουτρά βρίσκονται σε ένα πανέμορφο καταπράσινο φυσικό τοπίο, πέντε χλμ από τη Τ.Κ. Μακρυρράχης και μόλις πέντε λεπτά από τη πανέμορφη τεχνητή Λίμνη Σμοκόβου.               

Ερχόμενοι από Λαμία, μετά τον οικισμό των Μεταλλείων, θα στρίψετε αριστερά προς Ομβριακή. Θα συνεχίσετε για περίπου 15 χλμ και θα συναντήσετε τη Μακρυρράχη όπου και θα σας καθοδηγήσουν πληροφοριακές πινακίδες για το τελικό προορισμό.

Ερχόμενοι από Λάρισα, Βόλο ή Καρδίτσα (μέσω Νέου Μοναστηρίου), μετά το Δομοκό, θα στρίψετε δεξιά για Ομβριακή και μετά από 15 χλμ περίπου θα συναντήσετε τη Μακρυρράχη. Εναλλακτικά για όσους έρχονται από Καρδίτσα μπορούν να μεταβούν στα Λουτρά μέσω του Λεονταρίου του Δήμου Σοφάδων.  

 

www.loutradranistas-kaitsas.gr

 

Πληροφορίες : Τηλ. Λουτρών : 2232 0 93033

 

ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ

Τηλέφωνα:       2232 3 50200

FAX:       2232 0 22552

Email:       info@domokos.gr

 

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ

Τηλέφωνα: 2443 3 53200

FAX: 2443 3 53314

Email: info@sofades.gr

Comments are closed.

Close Search Window