Για τις Ιαματικές Πηγές που βρίσκονται στη Τοπική Κοινότητα Γερακλίου, προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικές ή επιβεβαιωμένες ιστορικές ή άλλες πληροφορίες.
Παρακάτω σας παραθέτουμε απλές μαρτυρίες και γενικές πληροφορίες.
…”Η παράδοση αναφέρει ότι υπήρχε μεγάλη Μονή με μεγάλη βακούφικη περιουσία και πολύ χρυσό. Ο Ηγούμενος είχε πληροφορία ότι οι Τούρκοι θα επιτείθεντο με σκοπό να πάρουν τα τιμαλφή, γι’ αυτό έδωσε εντολή εις τους Μοναχούς (70) να εγκαταλείψουν τη Μονή, από τα κελιά τους, όπου και σήμερα εις το ανατολικό μέρος υπάρχουν ευρήματα.
Ερχόμενοι οι Τούρκοι βρήκαν εγκαταλελειμμένο το μοναστήρι και κλειστό, τότε ο αρχηγός αυτών έδωσε εντολή να πυρποληθεί.
Το 1952 με δωρεά του Κωνσταντίνου Μπόρα, η Εκκλησία αναστυλώθηκε (κτίσθηκε εις τα παλαιά θεμέλια).
Ο πρώτος ιερέας που τέλεσε την θεία λειτουργία ήταν ο Παπαγιάννης (Παπαγεωργίου Ιωάννης από το Βούζι). Εις το κήρυγμά του τόνισε ότι είναι ο πρώτος ιερέας που ετέλεσε λειτουργία μετά από 150 χρόνια.
Είναι η πρώτη μαρτυρία και έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα προαναφερόμενα γεγονότα (της επίθεσης των Τούρκων) εξελίχθηκαν περίπου το 1750.
Τα Λουτρά είναι γνωστά σε όλη την ευρύτερη επαρχία Δομοκού. Έτσι το καλοκαίρι από διάφορα χωριά κατασκήνωναν εις τον χώρο αυτό για να κάνουν λουτροθεραπεία.
Γνωστοί γιατροί (ΓΑΛΛΗΣ – ΚΑΣΙΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΓΓΕΛΗΣ – ΤΣΑΚΑΤΟΡΑΣ) συνιστούσαν στους άρρωστους λουτροθεραπεία, ιδιαίτερα για όσους έπασχαν από ρευματισμούς ή από στομάχι.
Δυστυχώς όμως οι κάτοικοι δεν θέλανε να αξιοποιηθεί για να μην επιβαρύνονται και παραμείνανε σ’ αυτή την κατάσταση (μη αξιοποιήσιμα).
Σήμερα αρκετοί μεταφέρουν νερό εις τα σπίτια τους και κάνουν εκεί θεραπεία.”
—————————————————————————————————————————————–
…” Οι ιαματικές πηγές του Γερακλίου τοποθετούνται στο χώρο της Δ.Ε. Δομοκού και συγκεκριμένα δυτικά, μεταξύ των οικισμών Γερακλίου και Πουρναρίου . Στο σημείο αυτό αναβλύζουν υδροθειούχες πηγές, το νερό των οποίων αξιοποιούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για υδροθεραπεία.
Όσοι από εμάς είμαστε μιας κάποιας ηλικίας, θυμόμαστε καλά το αδιαχώρητο που δημιουργούνταν στον περιβάλλοντα χώρο των πηγών της Εκκάρας (πηγές Κολοβού ) και του Γερακλίου, τα λεγόμενα λουτρά. Την δεκαετία του 60 –άνθρωποι κάθε ηλικίας, και γεωγραφικής προελεύσεως εγκατεστημένοι σε πρόχειρα καταλύματα(τσαρδάκια), μαγείρευαν, κοιμόντουσαν και διέμεναν για 10-15 η και περισσότερες ημέρες εκεί, για να κάνουν το καθημερινό θεραπευτικό τους μπάνιο στα λουτρά. Η γνώση είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας, και δίδαξε σ αυτούς τους ανθρώπους ότι το νερό των πηγών ήταν ιαματικό και θεραπευτικό. Μάλιστα ο ιατρός Γώγος έστελνε αρκετούς συντοπίτες μας για θεραπεία.”
Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Δομοκού, συστήθηκε με την εφαρμογή του Ν.3852/2010 και περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους Δομοκού, Ξυνιάδος και Θεσσαλιώτιδος. Η έδρα του Δήμου είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, σε πανοραμική θέση, απ΄ όπου φαίνεται όλη η πεδιάδα της Αρχαίας Εστιώτιδας και Θεσσαλιώτιδας.
Δομοκός, Φθιώτιδα, Ελλάδα,Τ.Κ. 35010
• Τηλ.: 22323 – 50200 • E-mail: info@domokos.gr