Δήμος Δομοκού, Νέα-Ανακοινώσεις|

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί την ευκαιρία να τιμήσουμε την εθνική μας υπόσταση και προϋποθέτει ένα διάλογο με την ιστορία για να αναδειχθεί το γεγονός που τιμάμε σήμερα, καθώς και η σημασία του για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το 1821, οι Έλληνες προετοιμασμένοι από τον Γαλλικό και Ελληνικό Διαφωτισμό, με πρωτεργάτες τον Κοραή και τον Ρήγα, αλλά και από την Φιλική Εταιρεία διέθεταν το ψυχικό απόθεμα για τον «υπέρτατον αγώνα» ο οποίος απαιτούσε θυσίες, αίμα και δάκρυα. Οι Έλληνες επαναστάτες προσήλθαν στον Αγώνα με ελλιπή πολεμικά μέσα, έχοντας κατανοήσει ότι θα στηρίζονταν, κυρίως, στις δικές τους δυνάμεις σ’ έναν αγώνα για τον οποίο ήταν ανάγκη να συμπράξουν κλέφτες και αρματολοί, κληρικοί και λαϊκοί, φτωχοί ακτήμονες, εύποροι έμποροι και νησιώτες, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, γυναίκες ακόμα και παιδιά.

Ο ξεσηκωμός εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτέλεσε την απαρχή της πολυκύμαντης πορείας, η οποία οδήγησε στη σημερινή Ελλάδα. Η έναρξη του Αγώνα ήταν το θαύμα που καθόρισε την απόκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, δομημένου βάσει των φιλελεύθερων διακηρύξεων και των πλέον προοδευτικών συνταγμάτων της εποχής του.

Η εθνεγερσία πρέπει να είναι σήμερα για όλους μας πηγή έμπνευσης και διατήρησης των ιδεωδών που μας κληροδότησαν οι αγωνιστές του Έθνους μας. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι και πηγή διδαγμάτων. Ηρωισμός, δικαιώματα, σύμπνοια, αγωνιστικότητα, αλληλεγγύη, υψηλό φρόνημα, πίστη στο Θεό και στις ανθρώπινες αξίες. Με πίστη και προσήλωση σε αυτά τα ιδανικά, οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας προς τον συνάνθρωπο και να κρατήσουμε την εθνική μας συνείδηση ζωντανή, «με τα μάτια της ψυχής μας πάντα ανοικτά και άγρυπνα».

Κι αν η απόκτηση της λευτεριάς κατά τον Κάλβο ήθελε «αρετή και τόλμη», η διατήρησή της σίγουρα χρειάζεται λογική και σύνεση.

Υψώνοντας την ελληνική σημαία σε κάθε σπίτι, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους αγωνιστές της ελευθερίας, ας σκεφτούμε για λίγο τους σύγχρονους αγωνιστές της ζωής, τους ανθρώπους που μάχονται την πανδημία για το δικό μας καλό. Ας είμαστε ευγνώμονες και για αυτούς. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για μία Ελλάδα ενωμένη. Για μία Ελλάδα που ενέπνευσε και θα συνεχίσει να εμπνέει.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window