Το ξακουστό Κατίκι Δομοκού είναι ένα παραδοσιακό τυροκομικό προϊόν, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), δηλαδή:

  • Παράγεται και ωριμάζει αποκλειστικά σε συγκεκριμένη περιοχή. (στη περιοχή Δομοκού, στο οροπέδιο της Όθρυς)
  • Η πρώτη ύλη απ’ όπου προέρχεται παράγεται επίσης εντός της ίδιας περιοχής.
  • Δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του.
  • Κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.
Το Κατίκι Δομοκού είναι κρεμώδες τυρί λευκού χρώματος, με γεύση ελαφρά ξινή και αλμυρή και ξεχωριστό άρωμα. Δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα και σερβίρεται με κουτάλι. Κατασκευάζεται από γάλα κατσικίσιο ή μίγμα αυτού με πρόβειο. Χρησιμοποίειται πλέον σε πάρα πολλές συνταγές και μπορείτε να το βρείτε, εκτός της περιοχής Δομοκού, σε εμπορικά καταστήματα με είδη διατροφής αλλά και σε Super Market καθώς ήδη το προϊον έχει προωθηθεί από μεγάλες εταιρείες στο χώρο της διατροφής. 
 
Μέθοδος Παρασκευής: Το γάλα μετά τη παστερίωση ψύχεται στους 27-28 βαθμούς C. Ακολουθεί η πήξη με ή χωρίς πυτιά και παραμένει σε συνθήκες θερμοκρασίας 20-22 βαθμούς C.  Το πήγμα πολτοποίειται και τοποθετείται σε υφασμάτινους σάκους για στράγγιση. Η στράγγιση σταματά όταν η υγρασία του τυριού φτάσει 75-80% κ.β. Το στραγγισμένο πήγμα αλατίζεται, αναμιγνύεται ώστε να αποκτήσει ομοιογένεια και συσκευάζεται σε δοχεία ή διατηρείται σε ψυκτκούς θαλάμους με θερμοκρασία μικρότερη των 4 βαθμών C μέχρι της διαθεσής του.

Η χημική του σύσταση είναι:

Υγρασία 75% max 
Λιπαρά επί ξηρού 40%, 
Αλάτι 2-3%.

 

Katiki of Domokos

It is a white unguent – like cheese with no shape or skin, which is served with a spoon. It is made of goat’s milk or a mixture of it with sheep’s milk. The animals producing this milk are bred on the “Othris” plateau in the Domokos area.
Its chemical analysis is :
moisture of 75% max.,
fats in dry matter of 40%
and salt of 2-3%.

Comments are closed.

Close Search Window