Ι. Μ. Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδας

Στο χωριό Ξυνιάδα Δομοκού είναι κτισμένο το Μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσης. Το Μοναστήρι χτίσθηκε το 1962 με θαυματουργικό τρόπο. Η εμφάνιση της Παναγίας σε όραμα υπέδειξε στους κατοίκους του χωριού σε βάθος 1,50 μ. μέσα στο χώμα την εικόνα της πού φέρει την επιγραφή “Μήτηρ Θεού Ελεούσα”. Η εικόνα φαίνεται να ανήκει στην εποχή της εικονομαχίας, διατηρείται σε καλή κατάσταση παρά την επί αιώνες παραμονή της στο χώμα και είναι το μεγάλο κειμήλιο της Μονής. Στο σημείο της εύρεσης ανεγέρθη μικρός ναός. Η προσέλευση όμως πολλών προσκυνητών οδήγησε στην θεμελίωση ενός μεγαλυτέρου ναού το 1965 ο οποίος με την συμπαράσταση και την υλική βοήθεια των χριστιανών, αποπερατώθηκε τον Αύγουστο του 1966. Κοντά στο ναό ανοικοδομήθηκαν κελιά και τα άλλα απαραίτητα κτίσματα. Το 1972 έγιναν τα εγκαίνια της νέας Μονής, η οποία δεν άργησε νά αποκτήσει μεγάλη φήμη. Ο υμνογράφος Γεράσιμος μοναχός Μικραγιαννανίτης συνέθεσε την ακολουθία της Ευρέσεως της εικόνος, η οποία εορτάζεται την 21η Ιουνίου. Στο Μοναστήρι με την άοκνη φροντίδα του ηγουμένου και την πρόθυμη συμπαράσταση των προσκυνητών ανεγέρθη Γηροκομείο για την περίθαλψη των απόρων γερόντων της περιοχής. Γιορτάζει την 21η Ιουνίου.

Ι. Μ. Αγ. Αθανασίου Ομβριακής

Σε απόσταση 5 λεπτών από την κωμόπολη Ομβριακή ευρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου κτίσμα του 1565. Σύμφωνα με το χρονικό της Μόνης το οποίο συνέγραψε ο Επίσκοπος Θαυμακού Αθανάσιος και το οποίο βρήκε και αντέγραψε δύο ημέρες πριν πυρποληθεί η Μονή από τούς Τούρκους (4 Μαΐου 1897) ο αρχαιολόγος Ν.Ι. Γιαννόπουλος, η Μονή, πού πριν ήταν Σκήτη, χτίστηκε από τον Μοναχό Μετεωρίτη Αθανάσιο το 1565. Ο Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος το έτος 1619 βελτίωσε το κτιριακό συγκρότημά της καθώς επίσης και το 1750 το ίδιο έκανε και ο Ηγούμενός της, Δαβίδ. Ο νάρθηκας ιστορήθηκε με ωραίες τοιχογραφίες όπως μαρτυρεί έμμετρος επιγραφή του Επισκόπου Θαυμακού Ζαχαρίου το 1801. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοιχογραφίες του εσωτερικού του Καθολικού έργα των αγιογράφων, Γεωργίου, Γεωργίου και Ιωάννου εκ κώμης Μαυρίλου όπως μαρτυρεί η επιγραφή πάνω από την είσοδο, εσωτερικά του ναού. Στη Μονή φυλάσσονται πολλά άγια Λείψανα, όπως του Ευαγγελιστή Λουκά, του Οσίου Ιωάννου του Κρητός κ.α. Σήμερα επαναλειτουργεί με μία Μοναχή και ανασυγκροτείται με την συμπαράσταση του ευσεβούς λαού της περιοχής. Γιορτάζει την 18η Ιανουαρίου και την 2α Μαΐου.

Λουτρά Καΐτσας – Δρανίστας

Βρίσκονται σε απόσταση 5 χλμ από τη Μακρυρράχη και κοντά στο Φράγμα του Σμόκοβου μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο από δάση βελανιδιάς και πλατάνων. Το φυσικό, τα άφθονα νερά και το υγιεινό κλίμα καθιστούν την διαμονή στη λουτρόπολη το καλοκαίρι ιδανική. Οι ιαματικές ιδιότητες των λουτρών αφορούν κυρίων τις νευρικές παθήσεις. Σήμερα στα λουτρά γίνεται προσπάθεια από το Δήμο Ξυνιάδας σε συνεργασία με το Δήμο Ταμασίου Καδίτσας για τον εκσυγχρονισμό τους. Η λουτρόπολη διαθέτει τέσσερα Ξενοδοχεία τα δύο πρόσφατα ανακαινισμένα και εκσυγχρονισμένα, Εστιατόριο και Υδροθεραπευτήριο.

  • Στη Μακρυρράχη Ξυνιάδας υπάρχει υπέροχο Δάσος από δρυς έκτασης 20.000 στρεμμάτων πραγματικός πνεύμονας για την περιοχή. 
  • Στη Κορομηλιά Ξυνιάδας βρίσκεται αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος στη τοποθεσία «Νησί». Στο χώρο αυτό σώζονται Κυκλώπεια Τείχη.
  • Στη Ξυνιάδα υπάρχει το Μνημείο των 300 πεσόντων οπλαρχηγών του ’21 το οποίο χρονολογείται στα 1832.
  • Στον Αγ. Στέφανο κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής εκτελέστηκαν 106 κάτοικοι του χωριού. Στο σημείο υπάρχει μνημείο πεσόντων

Comments are closed.

Close Search Window