Νέα-Ανακοινώσεις|

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Ομβριακής,  στις 7 Ιουνίου 2022 και ώρα 7:30μ.μ., η ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Αναγνωρίζοντας τα σημεία και τα συμπτώματα της άνοιας» από τη Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγο Ψυχίατρο, Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ομιλήτρια παρουσίασε τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και την ελληνική πραγματικότητα σχετικά με την άνοια, επισημαίνοντας ότι η άνοια εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της  δημόσιας υγείας και σύμφωνα µε στατιστικά στοιχεία, οι ασθενείς ξεπερνούν τα 50.000.000 παγκοσμίως και θα υπερ τριπλασιαστούν μέχρι το 2050, με το ετήσιο κόστος της να ξεπερνά σε παγκόσμιο επίπεδο το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Στη χώρα µας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από άνοια με  το ετήσιο κόστος εκτιμάται σε 3 δις ευρώ. Η κα Σακκά επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί τεράστιοι πόροι, ενέργεια και προσπάθεια από τις κοινωνίες και την ερευνητική κοινότητα σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, να κατανοήσουμε τη νόσο, να αποκαλυφθούν νέα παθολογικά αίτια και νέες μέθοδοι ανίχνευσής τους, καθώς και να διαπιστωθεί η συμβολή του τρόπου ζωής στη διατήρηση των νοητικών ικανοτήτων.

Η καθημερινότητα για κάποιον που πάσχει από κάποια μορφή άνοιας είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού, με βάση διεθνή στοιχεία, ένας στους δύο δεν νιώθει μέρος της κοινότητας στην οποία ζει, πράγμα που δεν οφείλεται τόσο στα εμπόδια που βάζει η ασθένεια λόγω βιολογικών προβλημάτων, αλλά στο συνδυασμό τους µε τα εμπόδια που βάζει η κοινωνία: µη προσβάσιμοι χώροι, έλλειψη ενημέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σχετικά µε τη νόσο και τη διαχείρισή της, απουσία κατάλληλων υποδομών για τη διευκόλυνση των ασθενών στην άσκηση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, κ.α. «Τα άτομα με άνοια μπορούν και πρέπει να ζήσουν καλά σε κοινωνίες φιλικές προς την άνοια, έχοντας πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση”.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, αναφορά έγινε επίσης στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια, βάσει του οποίου προβλέπεται η δημιουργία κέντρων ημέρας για άτομα με άνοια, ιατρείων μνήμης και δύο μονάδων τελικού σταδίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιευτικής Πολιτικής κ. Κώστας Αποστολόπουλος, ο Περιφεριακός Σύμβουλος κ. Μπέσιος Νικόλαος, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Λιόλιος Χαράλαμπος, Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και Αντιδήμαρχος Δομοκού κ. Λαϊνάς Ανδρέας, ο Πρόεδρος της κοινότητας Ομβριακής κ. Ντελής Ηλίας, η κα Αλεξάνδρα Βεντούρη – Νασοπούλου, Ειδικός Ιατρός Eπιμ. Γενικής Ιατρικής ΚΥ Στυλίδας, Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στη Λαμία και Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Στυλίδας, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και πολλοί δημότες.

Close Search Window